Dier

Landgoedboerderij Oosterheerdt - Dier

Hart van het bedrijf

De unieke kudde van de Scheperij bestaat inmiddels uit circa 300 dieren en zij vormen het hart van het bedrijf. We doen aan schapendrijven en we geven demonstraties met ze. Bovendien leveren onze schapen heerlijk lamsvlees en vachten voor de verkoop.

Kudde

De kudde wordt gehouden op de landerijen van het Landgoed Nienoord in Leek. In de lammertijd van maart tot mei, staan onze kuddes binnen en krijgen de ooien hun lammetjes. Dit is voor de dierenliefhebber een uitgelezen kans de dieren van dichtbij mee te maken en geboortes te zien. De lammeren die in het voorjaar geboren worden, worden gedeeltelijk ingezet voor verjonging en uitbreiding van de bestaande kudde. De overige dieren grazen het hele zomerseizoen op het landgoed Nienoord en bereiken in het najaar en winterseizoen het gewicht waarop ze geslacht kunnen worden.

De kudde Nederlandse bonte schapen zijn geliefd, het aantrekkelijke uiterlijk en hun goed gebouwde lichaam maakt dat de dieren zelfs buiten Nederland verkocht worden voor de fokkerij.

Wij geven er de voorkeur aan de lammeren rechtstreeks aan de consument te verkopen. Zo houden we het hele proces van geboorte tot aan het wegbrengen naar het slachthuis zelf in de hand. Dit komt het welzijn van de dieren beslist ten goede.

Heeft u belangstelling voor het vlees van onze kudde mailt u ons dan via boerderij@oosterheerdt.nl, wij nemen dan contact met u op om uw wensen door te spreken.

Landerijen

Onlosmakelijk is Landgoed Nienoord verbonden aan de boerderij. Op de circa 50 ha landerijen van het landgoed grazen onze kuddes. En dat niet alleen. In het zomerseizoen komen daar de Groninger Blaarkop koeien en hun kalfjes van stal Rozenburg uit Peize bij.

Landgoed Nienoord heeft jaren lang bekend gestaan om zijn zeldzame huisdierrassen, met de komst van ons bedrijf op landgoedboerderij Oosterheerdt worden deze terug gebracht en herleefd een stukje historie.

Naast de schapen en koeien complementeren scharrelvarkens en kippen het beeld. Door met verschillende diersoorten de weiden te begrazen kunnen we duurzaam te werk gaan.
Omdat we eerlijke en natuurlijke producten uit de streek belangrijk vinden is het voor ons vanzelfsprekend dat de veeteelt extensief gehouden wordt. Nienoord krijgt door de komst van deze dieren weer een gevarieerd beeld. Natuurliefhebbers kunnen genieten van de ruigtes rondom en in de weilanden. De houtwallen zijn voor ons van grote waarde. Samen met gemeente Leek beheren we het landgoed.